Moped

EU-moped

Moped klass 1 (EU-moped) får köras av den som fyllt 15 år och har ett körkort med behörigheten AM eller ett körkort med annan behörighet.

För att få ett körkort med behörighet AM måste du ha ett godkänt teoriprov. Du gör teoriprovet på Trafikverket och kostnaden för detta är 325:-. Innan du gör provet måste du:

  • ha ett giltigt körkortstillstånd
  • ha genomfört en utbildning hos en behörig utbildare minst (12 timmar)
  • ha fyllt 15 år

Körkortstillstånd

För att få ta körkort AM krävs ett körkortstillstånd som du ansöker om hos Transportstyrelsen. Vi kan hjälpa till med den synundersökning som behöver göras. Via denna länk kommer du till information angående körkortstillståndsansökan.

När körkortstillståndet har blivit beviljat är det giltigt i 5 år.

Utbildning/Övningskörning

Utbildningen för körkort AM ska vara sammanlagt minst 12 timmar. Den ska innehålla både teoretiska och praktiska moment som övningskörning i trafik.

Den kursen vi tillhandahåller innehåller 8 timmars lärarledd teoriundervisning och 4 timmar körövning innehållande de krav som Transportstyrelsen har. (manöverkörning, körning i stadstrafik samt landsvägskörning.

För att en elev ska få övningsköra med moped klass I måste man ha uppnått en ålder av 14 år och 9 månader samt ha ett giltigt körkortstillstånd. Uppsikt under övningskörningen ska ske av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten.

Vi har nästa teoriutbildning under påsklovet (må-ti-ons-tors kl 13.00-15.00)

Vi brukar kunna börja med körövningar under april (beroende på väglag/temperatur. )

 

Klass 2 Förarbevis

Förarbeviset ger rätt att köra moped klass II dvs. en moped som är konstruerad
för en hastighet av 25 km/timmen

För att få ett förarbevis för moped klass II krävs att du har:

  • fyllt 15 år
  • gått en utbildning hos en godkänd utbildare ( 8 timmars teoriutbildning)
  • gjort ett godkänt kunskapsprov, du behöver inte göra något körprov. Kunskapsprovet gör du här på Trafikskolan

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporterar videt till Transportstyrelsen, som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

DSC_0250