Moped

EU-moped

Moped klass 1 (EU-moped) får köras av den som fyllt 15 år och har ett giltigt körkort med behörigheten AM eller ett giltigt körkort med annan behörighet.

För att få ett körkort med behörighet AM krävs ett godkänt teoriprov. Provet görs hos Trafikverket och kostnaden för detta är 325:-. Innan du gör provet måste du :

  • Ha ett giltigt körkortstillstånd
  • Ha genomfört en utbildning på 12 timmar hos en behörig utbildare
  • Ha fyllt 15 år (14 år och 9 månader för att gå utbildningen)

Körkortstillstånd

För att få ta körkort med behörighet AM krävs ett körkortstillstånd som du ansöker om hos Transportstyrelsen. Till ansökan behövs ett syntest vilket vi kan hjälpa dig med här på trafikskolan, kontakta oss så bokar vi in en tid! När körkortstillståndet har beviljats är det giltigt i 5 år.

Kommande mopedkurser:

Nästa mopedutbildning blir i juli 2024 med kursstart den 16e. Konatkta oss vid intresse så berättar vi mer! 

Info om kursen för moped klass I:

Utbildningen för körkort med behörighet AM ska sammanlagt vara minst 12 timmar. Den ska innehålla både teoretiska och praktiska moment såsom övningskörning i trafik.

Den kursen vi tillhandahåller innehåller 8 timmars lärarledd teoriundervisning samt 4 timmar körövning enligt Transportstyrelsens krav : 

  • Manöverkörning
  • Körning i stadstrafik
  • Landsvägskörning

För att en elev ska få övningsköra med moped klass I krävs att man har uppnått en ålder av 14 år och 9 månader samt har ett giltigt körkortstillstånd. Uppsikt under övningskörningen ska ske av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten.

Info om kursen för förarbevis klass 2 / moped klass 2:

För att få ett förarbevis för moped klass II krävs att du har :

  • Fyllt 15 år (14 år och 9 månader för att få gå utbildningen)
  • Gått en utbildning hos en godkänd utbildare (10 timmars teoriutbildning)
  • Gjort ett godkänt kunskapsprov, du behöver inte göra något körprov. Kunskapsprovet gör du här på Trafikskolan.

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporterar vi det till Transportstyrelsen som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. Avgiften för förarbeviset är 150:-. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

Förarbeviset ger rätt att köra moped klass II dvs. en moped som är konstruerad för en hastighet av 25 km/timmen.

Teorin som anordnas för moped klass I är densamma som anordnas för moped klass II, så för aktuella tider se rubriken ovan “Kommande mopedkurser”.